Ano je to morušovník bílý
V případě, že se tento užitečný strom rozhodnete pěstovat, tak morušovníky jsou skutečně velmi mohutné stromy a potřebují tedy větší zahradu. Na případné pěstování si můžete vybrat buď již uvedený morušovník bílý, nebo i černý, latinsky Morus nigra. Plody těchto stromů se samozřejmě jmenují moruše, a jsou tvořené zvláštním plodenstvím, které se skládá z velmi drobných peciček. Tyto jsou rozmístěné na takovém dužnatém vřetenu.
Jejich tvar můžeme označit, že se podobají a to velmi ostružinám. V případě, že jsou tyto plody zralé, tak v případě morušovníku bílého je jejich zabarvení bílé, které ale přechází až do barvy slabě červené. A jak vypadají zralé plody u morušovníku černého? Ty jsou tmavě fialové a přecházejí až do černé barvy. A vlastně odkud oba tyto stromy pocházejí? Morušovník černý má svůj původ ze západní Asie, a bílý také z Asie, ale z oblasti Koreje a Číny. Ale vraťme se k tomu bílému, vhodnému do větších zahrad, protože jeho velkou výhodou je velmi rychlý růst, to znamená, že se i brzo dočkáte prvních plodů. Jak již bylo uvedeno, pokud jsou plody zralé, tak v případě bílého je jejich zabarvení bílé, které ale přechází až do barvy slabě červené a obsahují velkou řadu zdraví prospěšných látek. A jaké to jsou?
Moruše https://www.nakliceno.cz/moruse/ obsahují nejen minerály jako je železo, vápník, fosfor, ale také i hořčík a draslík. Ale nejen uvedené látky, také obsahují kromě přírodních cukrů a vitamíny K a C, vlákninu i bílkoviny. Staré medicína, samozřejmě ta z Číny, využívá sušené plody k léčbě únavy, slabosti, chudokrevnosti, špatného spánku, ale také k léčbě ledvin. Navíc se mohou usušené plody přidávat do cereálních směsí, kaší, protože chutnají medově sladce a budou vám moc chutnat. Nebo je také můžete u televize pojídat jako oříšky, samozřejmě, že oříšky velmi zdravé. Ale to už víte, že ano?